čtvrtek 21. září 2017

Tarte tatin - slavný francouzský obrácený koláč


Tarte tatin - Slavný francouzský koláč vznikl vlastně omylem,kdy sestry Tatin příliš opekly jablka do klasického koláče, a tak pak na ně připlácly těsto a koláč daly péct do trouby obráceně, aby se jablka nepřipálila... A sladký hit byl na světě!
Na tento luxusní zážitek budete celkem potřebovat pár dostupných ingrediencí. Na těsto 200g hladké mouky,100g studeného másla,špetka soli,1 žloutek a 5cl studené vody. Vše zpracujeme do těsta .Máslo pokrájíme na malé kousky a prsty proměteme s moukou a solí,dokud se nespojí ve velmi malé hrudky. Přidejte žloutek a vodu a vypracujte v hladké jemné těsto. Těsto zabalte do folie a nechte alespoň hodinku odležet v lednici.
Na náplň si oloupejte 6-8ks jablíček( moje nejoblíbenější verze je z hrušek),vykrojte šťopky a jadřince ,pokrájejte na šestinky. Do pánve vsypte 80gcukru a za stálého míchání rozpusťte spolu s trochou másla(asi 150g) na karamel. Přidejte pokrájená jablíčka a promíchejte s karamelem. Necháme provařit dokud nezískají karamelovou barvu ,ale pozor ať se nerozvaří.
Do hlubší koláčové formy naskládáme zkaramelizované ovoce,zalijeme zbytkem karamelu a navrch nandáme plát rozváleného těsta.Kraje těsta vtlačte po obvodu formy.
Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte asi 40min. Před vyklopením z formy jej nechte asi 5min odstát. Podávám s Creme fraiche nebo se šlehačkou.
Přeji voňavou dobrou chuť!!!

Žádné komentáře:

Okomentovat