úterý 24. dubna 2018

Turecký Bulgur neboli Bulgur Pilav


Dnes bych vám ráda představila velmi zdravou ,chutnou a na přípravu nenáročnou potravinu a tou potravinou není nikdo jiný než pšeničný Bulgur. Bulgur je chutná a hlavně zdravá příloha, kterou určitě musíte vyzkoušet! Účinné látky, které v sobě ukrývá Vám pomohou nejen na trávení. Bulgur je celozrnná pšenice. Toto jídlo je výživné a je vhodné či při hubnutí nebo při zdravém životním stylu. Bulgur je podobný rýži a tak ji klidně můžete konzumovat jako – hlavní jídlo zkombinované s jinými potravinami nebo jako přílohu ke masu. Co obsahuje bulgur? Vodu, bílkoviny, tuk, vláknina, sacharidy, železo, vápník, zinek, selen, hořčík, měď, mangan, fosfor, draslík, sodík, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, Vitamíny A, B, K, kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou a betakaroten. Pozitivní vliv na organismus této potraviny je úctyhodný. Lepší trávení, hubnutí a normalizovaný celkový chod organismu je na místě jen díky bulguru… Podporuje trávení, podporuje rychlost metabolismu podporuje pravidelné vyprazdňování detoxikuje tlusté střevo snižuje vlčí hlady a chutě na sladké normalizuje hladinu cukru zklidňuje nervový systém
Příprava bulguru Vám zabere pár minut a je velmi jednoduchá, hurá do toho. Připravte si chutný a zdravý turecký bulgur.:-)
Suroviny na přípravu bulguru: 2 hrnky bulguru,3hrnky vody ,olej,máslo,2lžíce rajčatového protlaku,cibule,pepř a sůl. V hrnci orestuji na drobno pokrájenou cibulku . Pak přidám rajčatový protlak a cca 2-3min restuji. Přidám propláchnutý bulgur,osmahnu a podliji vodou. Přikreji pokličkou a na opravdu mírném ohni vařím asi 15-20min. Nemusí být ještě hotov,ale vypnu.Přidám na bulgur trochu másla a nechám ještě asi 10min dojít pod pokličkou. Pak načechrám vidličkou jako když dělám kuskus. Bulgur se výborně hodí k mletému masu,grilovanému masu,lilkům apod. ale i samotný. Můžete si do základu k cibulce přidat třeba v létě i rajčatko a zelenou letní papriku.
Přeji všem dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat